
Foto: Samuel Unéus
Årets kock
SM i professionell matlagning
Koncept:
Årets kock är Sveriges mest prestigefulla branschtävling och arrangeras årligen där de främsta kockarna gör upp om segern. Tävlingen startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och det skandinaviska kökets renommé. Tävlingen Årets Kock består av tre tävlingsfaser:
Fas 1: Anmälan och receptkval
Fas 2: Kvalificeringstävling
Fas 3: Finaltävling
Anmälan till Årets Kock är öppen under maj månad och kvalificeringstävlingen följer i juni med final under hösten. Men resan för de kockar som tänker söka till Årets Kock 2023 börjar långt innan dess - utmaningen är nämligen att sätta ett recept som inte bara är gott, utan som även sticker ut, är genomtänkt och som visar juryn vem varje kandidat är som matlagare!
" Vi har sett en fantastisk utveckling av tävlingen de senaste åren. För att komma långt i tävlingen eller till och med vinna den måste man som medverkande kock visa på sin bredd. Det räcker inte att imponera på juryn med en enstaka rätt. Alla rätter måste vara på högsta nivå för att ta hem titeln.”
Viktor Westerlind, Tävlingsledare Årets Kock 2023, Årets Kock 2009, Operakällaren